lørdag den 13. december 2014

Kogler, julepynt og matematik

Der findes ikke noget smukkere pynt end det der kommer fra naturen.
Jeg er fascineret af gran og kogler. Duften af gran er ubeskrivelig. Det er fantastisk at have en grund til at gå ud på denne tid af året til at vælge noget til en dekoration. Frisk luft, frostbidte kinder, vind og regn, der gør, at jeg ikke kan se ude af mine briller. Eller hvis du er heldig (n) solen skinner lavt på himlen og den
gyldne natur. Der er så meget, som kan udnyttes. Gran, kogler, grene, bær og frø kapsler.
Kogler vokse på nåletræer, hvor frøet er nøgen uden plantevæv rundt om. Frøet kan let falde ud. Så vingerne på kan få det at flyve.
Der er ekstremt mange typer af nåletræer i verden, og derfor er der rigtig mange forskellige typer, størrelser og udformninger af kogler. Lærk er en af dem og lærkekogler er bare meget smuk, små og mange.
Kogler er meget forskellige i størrelsen og i udseende. De er i mellem 2 cm -50 cm i længden og den tungeste kogle i verden er 50 kg. Kogler, føler jeg er helt særligt smukke. De er bygget op meget systematiks. De har en meget præcis matematisk struktur. Hvis vi kigger nærmere på en fyrrekogle ses der tydligt i bunden af den at den vokser i en spiral. Hver bund har to spiraler retninger den ene går til højre og den anden til venstre. Der 13 spiral baner til højre og 8 veje til venstre. Antal spiral baner i hver retning er ikke altid den samme på alle kogler. Men antallet spiraler baner er altid et fibonacci nummer.
Fibonacci sekvens er en talrække som der starter med 0 og 1, hvor hvert tal er summen af de to sidste tal foran i rækken. Eller 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89 ... og så videre. Der forekommer det samme mønster i en række andre planter såsom blomkål, solsikke og ananas. Således udnyttes pladsen godt. Naturen er en god matematiker, og på den måde kan man sige, at matematik er smuk.
Jul dekorationer behøver ikke at være kompliceret. For mig er skønheden i naturen perfektioneret i naturpynt bland andet kogler. Gran giver så den dejlige duft og hvis du ønsker at få farver i dekorationen, så kom appelsin, mandarin og æble med i den. Jule dekorationer lavet med materialer fra naturen kan vinkles til kranse, sættes i en skål, fad, eller hvad er til rådighed, og ser lækkeret ud for øjet.

Fra tid til anden købe jeg en kokosnød og granatæbler sætter med i en skål og så har jeg også en grund til at sætte noget andet i salat til december.







Ingen kommentarer:

Send en kommentar